parte din trecut prezentă și astăzi

Dacia 1300 – 1973

Dacia 1300 – 1973

Marcă: Dacia
Model: 1300
Motor: 1297cmc
An fabricatie: 1973

5          Clujeanul Cristea Mihail s-a născut în 13 decembrie 1927 și este deținătorul unei mașini de epocă, mai exact al unei Dacia 1300. Este totodată,  și primul proprietar al acesteia. A fost cel mai bătrân participant al primei ediții “ Klausenburg Retro Racing”, pe cartodromul din Cluj.

Povestește că a crescut printre mașini de mic copil și dorința sa cea mai mare a fost de a-și cumpăra această mașină. A fugit cu Matius in Ungaria pentru a schimba mașina Fabricii de Piele si Incaltaminte “ Dermata”, astfel alegându-se cu un Buick în locul unui Fiat. Asta se întampla în anul 1943 exact când Budapesta bombarda Clujul. Povestește că s-au oprit pe marginea șoselei și s-au ascuns într-un șanț. După ce a trecut pericolul, au urcat înapoi în mașină și au pornit  spunând:

“ Pentru mașină ce nu face omul?”

După 70 de ani de când conduce, ar fi dispus și acum să fie supus unui examen auto de către un polițist, cu orice mașină în orice țară, spunând că este ca un reflex condusul pentru dumnealui. A condus prin diferite țari: Austria, Franța, Italia, Germania, a condus autocare pline cu oameni când raspunderea este mult mai mare, a facut mii de kilometri intr-o zi, dar tot masinile raman cea mai mare pasiune a sa. A condus diferite mărci de autoturisme, dar nu a avut în proprietate altă mașină în afara Daciei 1300, de care spune:

 

“ I-am spus fiicei mele să mi-o pună pe mormânt, să nu râdeți de mine…este în sufletul meu.”

La 89 de ani povestește că nu poate să stea o zi fără să conducă mașina deși fiica și oamenii din jur îi spun să nu se mai urce la volan, recunoscând totuși: “ Și eu mă gândesc cum mai pot”. Ne spune cu tristete că nu se întampla nici acum să frece aripa mașinii dacă cel din față nu frâna atât de brusc, având experiența milioanelor de kilometri parcuși în atâția ani de șofat.

A fost maistru la Școala Profesională de Transporturi din Cluj-Napoca, unde a construit din fierătanii o camioneta, pentru a se plimba copiii prin curtea scolii.

Este unicul proprietar al masinii din anul 1973, fiind înscris pentru această mașina:

“Eu am coborât mașina asta din vagon, aici în Gara Clujului și de atunci nu am mai lăsat-o din mână.”

A condus această mașină numai în țară, dar a facut drumul între Cluj și Constanța nu mai puțin de 12 ori. Mașina are 800 000 de kilometri parcurși și este tot pe primul motor, telescoapele originale pe spate, iar pe față aduse din Franța. Anexele la motor au fost înlocuite, iar lângă motor este seria și data fabricației mașinii, emblema care nu s-a deteriorat.

3

Domnul Mihail nu iși imaginează viața fără această mașină, spune că oricați bani ar avea nu ar înlocui-o niciodată, ba chiar mai mult ar achiziționa-o înca odata, dacă ar avea ocazia.

“Este un prieten extraordinar mașina. Un prieten care nu vorbește, dar te servește.
Pe cuvântul meu, eu am așa imaginațiile mele, mă scuzați că vorbesc așa, dar așa este, așa atașament…
Mă rog, nu înțelegeți…nu aveți cum să înțelegeți!”

…cuvintele care n-au nevoie de nici o introducere, de aici ne putem da seama ce fel de relație poate exista între un om și mașina lui.

2

Neînfricat de aglomerația Clujului sau de viteză, spune că dumnealui este cel care îi ferește pe ceilalți participanți ai traficului. Când Carmen, fiica dânsului i-a povestit despre faptul că în Cluj se organizează un concurs de mașini de epoca de peste 30 de ani, a hotarat să participe:

“ M-am gândit ca eu am peste 40 de ani, cu această mașină și de ce să nu pariticip.”

La prima ediție a “ Klausenburg Retro Racing”, a câștigat premiul de popularitate:

“ Când am primit premiul a fost o surpriză foarte placută, nu știu, nu m-am așteptat
și uite domnule de atâția ani am mașina,
conduc de 70 de ani fără nici un accident și uite am ajuns să văd și eu că am o cupă și o medalie.”

10522645_753538518042454_2560535613048520654_o

Povestea domnului Cristea Mihail este una fara sfârșit, sperăm noi si ne-a promis că o să păstrăm legătura și că ne va împărtași și alte experiențe trăite de dumnealui de-a lungul vieții, terminând cu promisiunea:

“Să dea Dumnezeu să trăiesc să pariticip și la anul, că la 89 de ani să demonstrez ce pot.”


Text: Laura Irimiaș

Foto: Clau Morar